Bivši komandant Armije RBiH Hanefija Prijić Paraga uhapšen čim je stigao na Aerodrom u Sarajevu

Hanefija Prijić Paraga osuđen je u martu 2017. godine na doživotni zatvor u Italiji zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od 13,4 godine zatvora

Hanefija Prijić Paraga, bivši komandant Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa, pušten je iz italijanskog zatvora, gdje je isporučen iz Njemačke.

Međutim, nakon što je sinoć stigao na Sarajevski aeerodrom, Prijić je ponovo lišen slobode i bit će proslijeđen pravosudnim organima u Mostaru koji su raspisali potjernicu za njim.

Ovu vijest je potvrdio Prijićev advokat Almin Dautbegović, koji kaže da ga je Hanefija obavijestio o nastaloj situaciji preko svoje porodice koja ga je jučer čekala na aerodromu u Sarajevu, piše Faktor.ba.

Dautbegović navodi kako će danas tokom dana razjasniti zbog čega je raspisana potjernica za Prijićem u Mostaru, a da za sada samo može pretpostaviti razloge.

Prema još nepotvrđenim informacijama, radi se o slučaju krivotvorenja dokumenata. Naime, navodno je Prijić pokušao dokazati da ispunjava uvjete za vojnu penziju u svojstvu komandanta Armije RBiH, ali se, prema stavu mostarskog tužilaštva, radi o falsifikatu.

Podsjetimo, Hanefija Prijić Paraga osuđen je u martu 2017. godine na doživotni zatvor u Italiji zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od 13,4 godine zatvora.

Nakon što je utvrđeno da je u Bosni i Hercegovini već odslužio kaznu, Prijić je prijevremeno pušten iz italijanskog zatvora.

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Back to top button